Workshops

Starting point

The workshops I have been giving in the last 10 years are summarized here. The challenge is always to find the sacred combination of strong content, good metaphores (for musical matters) and a social and challenging atmosphere.

New workshop ‘Spicy Jazz’ starting on January 18th 2018. Read

 

Workshop Tuscany summer 2015

foto-toscane-empty
From 26th july till 8th august I led a jazz workshop in Tuscany (www.creatievevakanties.nl).

During two weeks I worked with a group of people on improvisation, groove and improving band sound. Finally we did a concert in Asciano.

 

 

Monk

The foundation JazzisJazzblijft asked me to lead a workshop on the music of pianist and composer Thelonious Monk. I wrote 8 arrangments for an octet. Monk’s Dream, Well you needn’t, Misterioso, Ask me now, Briljant Corners, Think of One, We See and Ugly Beauty were performed in March 2015 during a final concert at Jazzclub Dizzy’s In Rotterdam.

 

Bandcoaching Leidsche Rijn College

Vanaf 4 november 2014 ga ik weer 10 dinsdagmiddagen aan de slag op Het Leidsche Rijn College in Utrecht. Ik heb dan 2 achtereenvolgende groepen onder mijn hoede die ik begeleid tijdens de repetities. Ze krijgen een zetje in de rug om met kennis, kunde en creativiteit aan een bandgeluid te werken. Het vindt plaats in samenwerking met Cultuur 19.

 

Iconen van de Jazz, the sequel
Voor de Stichting Jazzwerkplaats in Den Bosch geef ik alweer de 4e workshop. In een serie van 9 repetities passeert een fijn rijtje jazzklassiekers de revue. Wegens de iedere keer weer wisselende bezettingen arrangeer ik ‘op maat’. Dit keer staan onder andere op het programma: Jelly Roll van Charles Mingus, Theme de Yoyo van The Art Ensemble of Chicago, Lonely Woman van Ornette Coleman en The others in their world van Sun Ra.

 

DonderD’s Band
Een uitdaging voor de pionierende amateurmuzikant

Februari 2014 vond de eerste repetitie plaats in Het Muziekhuis Utrecht

De DonderD’s band onderneemt onder mijn leiding een zoektocht naar het evenwicht tussen structuur en chaos in de muziek. Een avontuurlijk repertoire, geworteld in de jazz, met de nadruk op improvisatie, groove, harmonieën en de voortdurende melting pot die er uit ontstaat.

15 muzikanten gaan er de uitdaging aan om stukken van onder meer Duke Ellington, Charles Mingus, Sun Ra, Mischa Mengelberg en Ray Anderson te spelen. Inmiddels zijn we 10 repetities en een concert in Parnassos verder. In september vervolgen we onze activiteiten met wederom een serie repetities. Het seizoen beginnen we met een optreden in Rasa tijdens Het Uitfeest.

Gezamenlijke zoektocht
Een democratische  vorm van musiceren, verstoord door stevige individuele en collectieve uitspattingen, vormt de muzikale leidraad voor het orkest. We ondernemen een gezamenlijke zoektocht naar het evenwicht tussen structuur en chaos in de muziek, tussen vasthouden en laten gaan.

Repertoire
De muziek die we gaan spelen heeft wortels in jazz, met de nadruk op verworvenheden als: improvisatie, groove, harmonieën en de voortdurende meltingpot die er uit ontstaat.  Uit het aanbod van interessante componisten uit zowel recent als minder recent verleden stellen we het repertoire samen. Denk hierbij aan namen als Charles Mingus, John Zorn en Mischa Mengelberg.

Het repertoire mag grenzeloos zijn: elk stuk dat het orkest past én geschikt is om mee te improviseren is welkom. Ik zal zelf ook componeren en arrangeren voor  het orkest. Muzikanten die dit ambiëren zijn hiervoor ook uitgenodigd. Net zoals in mijn eigen groepen voeg ik naar smaak ingrediënten toe die de muziek eigentijdser en spannender maken: oneven maatsoorten, exotische toonladders, diffuse samenklanken, collectieve improvisaties.

Ik wil ambacht en creativiteit nadrukkelijk combineren. We bijten ons vast in de noten en vorm van de muziek, maar evenzeer scheppen we deze zelf tijdens open improvisaties.

Samenstelling en nivo
De inschrijving staat open voor alle instrumenten. Ik zal uiteindelijk een evenwichtige bezetting samenstellen.  Ik verwacht van deelnemers dat ze affiniteit met improviseren hebben, noten kunnen lezen en enige ervaring  hebben met improviseren over akkoorden. Er zullen geen audities plaatsvinden.

 

Music lessons for children
bas in de klas bij janna juni 2014 2
Op basisschool De Klimroos in Utrecht werkte ik tussen oktober en december 2012 gedurende 10 lessen met een groep van 12 kinderen (tussen de 5 en 7 jaar oud) aan elementaire muzikale onderwerpen, zoals ritme, melodie en zang.

 

 

 

Balkan Dag
Op 8 november 2014 vindt de Balkandag plaats in Theater de Nieuwe Regentes in Den Haag.  Het Oleg Fateev Trio geeft dan een workshop over..jawel..Balkanmuziek. Het trio bestaat uit Oleg Fateev op bayan, Konstantin Illiev op klarinet en ikzelf op contrabas. Als trio bestaan we al zo’n 8 jaar en hebben een repertoire van Moldavische liederen, Bulgaarse dansen en wat dies meer zij.

 

Workshops Drenthe
De Stichting Swingsessions zocht kort voor de zomer (2014) workshopleiders om met amateurmuzikanten uit Drenthe te werken aan samenspel en improvisatie. Ik solliciteerde, werd aangenomen en op 19 oktober, 9 november (2014) en 8 februari 2015 ga ik aan de slag. Ik werk op een manier die inmiddels vertrouwd voelt. In aanvang werk ik zonder bladmuziek en ontlok met eenvoudige tekens allerlei klanken aan de groep. Daarna spelen we een aantal eenvoudige arrangementen die veel bevatten van wat jazz leuk maakt : groove, akkoorden, improvisatie.

 

Iconen van de Jazz
Voor de Stichting Jazzwerkplaats in Den Bosch geef ik alweer de 3e workshop. In een serie van 9 repetities passeert een fijn rijtje jazzklassiekers de revue. Wegens de iedere keer weer wisselende bezettingen arrangeer ik ‘op maat’. Dit keer staan onder andere op het programma: Jelly Roll van Charles Mingus, Theme de Yoyo van The Art Ensemble of Chicago, Lonely Woman van Ornette Coleman en The others in their world van Sun Ra.

 

Miles’ Journey
Voor de Stichting Jazzwerkplaats in Den Bosch geef ik alweer de 2e workshop.

 

A matter of Mingus
Voor de Stichting Jazzwerkplaats in Den Bosch geef ik mijn eerste workshop.

-->
Scroll Up